Een film project van drsfilm en stichting the green can


Team

Jan van den Berg

IMG_2490

De films van Jan van den Berg  gaan veelal over mensenrechten en het milieu, maar hij maakte ook belangrijke films over cultuur zoals El Abrazo (1990) over beroemde tango dansers in Buenos Aires, en de serie Utrecht aan Zee over Utrechtse kunstenaars.

Veertig jaar na de opnamen voor zijn eerste film ‘Olvereños’ keert van den Berg terug naar het onderwerp van die film: kleine boerenbedrijven die in een bijna onmogelijke situatie toch proberen overeind te blijven. Vanuit de Spaanse stad Olvera kwamen toen de eerste gastarbeiders naar ons land. Rond de film werden toen o.a. op scholen allerlei projecten gestart om de achtergronden van die migratie duidelijk te maken.

In 1974 was het de aanhoudende droogte in Andalusië die mensen van hun land verdreef. Nu, in 2013, wordt kleine boerenbedrijven overal ter wereld hun land en hun water door multinationals afgenomen. In Silent Land proberen boeren over de hele wereld het tij te keren.

bekijk hier de korte documentaire over de films van Jan van den Berg, uit de serie ‘Utrecht aan Zee’

Ook nu wordt materiaal ontwikkeld om de film te begeleiden en mensen te doen aanzetten tot actie. Daarbij speelt de korte film ‘When elephants dance, the grass gets beaten’ (Wanneer olifanten dansen, wordt het grass vertrapt) een belangrijke rol ter introductie op de lange documentaire ‘Silent Land’. De film werd gemaakt vanuit film materiaal dat van den Berg  tijdens research in Cambodia opnam.

Binnen drsFILM werkt van den Berg samen met schrijvers, kunstenaars en filmmakers. Van den Berg won een groot aantal nationale en internationale prijzen voor zijn films, waaronder een Gouden Kalf (Deacon of Death, Nederland), een Gouden Slak (Silent Snow short, Bologna), een Gouden Sleutel (Dag Jan, Lorquin, Frankrijk), een Golden Sun Award (feature Silent Snow, Barcelona). Voor meer informatie www.drsfilm.tv


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = required field