Jan van den Berg en stichting the green can


Nieuws

Liefde voor Peru

| Silent Land

‘Uiteindelijk draait het om de mooiste ingrediënten, waar smaak, seizoen en kwaliteit bepalend zijn.’

De voorliefde van chef-kok Gabriël van der Wal (41) gaat uit naar de Peruaanse en Japanse keuken. In Peru kreeg hij, door de vele fascineerde smaken, inspiratie voor een gerecht gemaakt van aardappel en een Uchucata crème. Een gerecht dat hij vele kilometers verder in de keuken van restaurant Prinsenhof in het centrum van Groningen maakte. Hier leidt hij de keuken, waar gerechten op klassieke basis worden bereid met invloed uit alle werelddelen.
Door Max de Valck. 

De Peruaanse aardappel was al een bestaand recept, maar sluit goed aan bij de documentaire serie Silent Land. Gabriël heeft de herkenbaarheid en oorsprong van de ingrediënten altijd zeer belangrijk gevonden. ‘Dit is mij geleerd door mijn leermeesters. Koken werd er bij Gabriël met de paplepel ingegoten. Zijn vader was zeeman en had daarnaast een liefde voor koken. ‘Ik wilde sinds toen al proeven van het beste van twee werelden, varen en koken. Het klinkt misschien als een cliché, maar ik heb naast varen nooit wat anders willen doen dan koken.’ Toen de chef zestien jaar oud was stond hij al in de keuken als leerling-kok. Vijf jaar later vertrok Gabriël naar Amsterdam. ‘Ik kwam in een compleet andere wereld, vol passie, vol drive.’ Dit is slechts een handvol van zijn ervaring in de horeca. Na in vele keukens te hebben gestaan, staat hij nu sinds vier jaar in Prinsenhof.

‘Uiteindelijk draait het om de mooiste ingrediënten, waar smaak, seizoen en kwaliteit bepalend zijn. Het hoeft niet allemaal uit Groningen te komen, als er een beter product te vinden is in Limburg, dan kies ik daarvoor. Hoewel de producten die ik heb gebruikt niet allemaal lokaal zijn, ligt het wél dicht bij mijn hart. Ook dat is van belang voor een goed gerecht.’ Het opvallende gerecht valt bij de eters erg in de smaak, maar dan moet het natuurlijk wel eerst worden gekozen. ‘Gasten moeten het durven te bestellen, maar niet iedereen snapt het gerecht. Dat is het risico dat je neemt, maar dat maakt het ook uitdagend.’

 

 

 

 


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = verplicht veld