Jan van den Berg en stichting the green can


Nieuws

Eerste vertoningen Film en Food

| Silent Land

11 oktober
De lancering in Tuschinski
Na de staande ovatie in het afgeladen Tuschinski gingen alle 730 bezoekers naar huis met het unieke receptenboekje. Met daarin de eerste 16 recepten van top koks in Nederland, die een hommage brengen aan de kleinschalige boeren in de film. Je kunt het uitklappen, rechtop zetten en direct gebruiken. Wat zou het effect zijn van deze handige kookstandaardjes?

De kracht van de boeren in Silent Land ontlenen ze aan het produceren voor de lokale markt. En hun productie zijn ecologischer, lekkerder en beter voor het klimaat.

Voor meer sfeerimpressie van de première, klik je hier.

Een ding werd na de eerste vertoningen na de première duidelijk: de voorstellingen met een inleiding door een kok en het proeven van lekkere hapjes werden veel beter bezocht dan de voorstellingen waar we dat niet deden en alleen pers en social media het werk lieten doen.

12 oktober in Utrecht
Petit restaurant Héron en Filmtheater ’t Hoogt

Bij de eerste Film en Food voorstelling kwamen Joyce en Victor de Plukker van Petit restaurant Héron met een goed verhaal. Hun restaurant is op loop afstand van het theater en ze presenteerden de bezoekers een heerlijke pied de couchon, een gerecht volgens het ‘vijfde kwartier’ waarbij niets van het voedsel verloren gaat.

Joyce Bielerman en Victor Stukker

ontwerp mapje voor recepten

13 oktober in Wageningen
Heerenstraat Theater en Lazuur

Een dag later stond na de filmvertoning Anadya Wouters van Lazuur met een ongelofelijk lekkere runderstoofpot met pruimensaus achter de bar. Ze vertelde hoe haar recepten ontstaan uit een samenwerking met lokale producenten.

14 oktober in Den Haag
Filmhuis Den Haag en het Monsanto Tribunaal

Tijdens het Monsanto Tribunaal in Den Haag zorgden we voor een discussie over voedsel – na de voorstelling in het uitverkochte filmhuis – met Vandana Shiva (Internationaal promotor voor de kleine boeren), Maurits Groen en de vele deskundigen in de zaal.

Tjerk Dalhuisen (Monsanto Tribunaal), producer Laura Reijnders, Maurits Groen, Vandana Shiva, Jan van den Berg en hoofdrolspeelster Seng Channeang.

Meer foto’s van Luisa Machacon en het verhaal van Laura Reijnders leest u in het verslag.

Er was daarna geen tijd voor lekker hapjes, maar we hebben filmprogrammeur Leendert de Jong beloofd in 2017 met een top kok uit Den Haag naar zijn theater terug te komen.

2 november in Bussum
Filmhuis Bussum en Het Arsenaal

Tijdens de Fairtrade week organiseerde Filmhuis Bussum met een aantal betrokken organisaties een discussie rond de film onder leiding van vroege vogels verslaggever Henny Radstaak.

Daarna was er voldoende tijd te genieten van de heerlijke hapjes van Raoul Badal, chef kok van het dichtbijgelegen Restaurant Het Arsenaal.

Petra Olgers, een van de organisatoren: “de prachtige filmbeelden, het evenwichtige verhaal en jullie aanvullingen en commentaar, en ook de after party met de ‘Fight for Fair Food-proeverij’ in het filmhuis café, maakten de avond tot een succes.”

Zie de volledige fotoreportage van Andrea Bartosova op de facebook pagina van Fairtrade Gooise Meren.

18 november, Chicken Amok in Breda

Film programmeur Chiel Rottier had Silent Land in Tuschinski gezien en wilde de film graag draaien in zijn nieuwe theater. Vrijwilligers van het restaurant een heerlijke Chicken Amok, het lievelingsrecept van Seng Channeang en de eerste Cambodjaanse bijdrage aan de Film en Food serie.

De komende maanden gaan we door met deze unieke en verassende combinaties van film en Food. We kregen al meer dan twintig nieuwe aanmeldingen. Volle zalen en lekker eten blijft ons doel.

Alle recepten zetten we steeds na de vertoningen op deze site. Speciale prijzen in een aantal categorieën worden uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival, september 2017 https://www.filmfestival.nl/

Dan draait Silent Land, the fight for fair food, in de competitie voor een gouden kalf. Later wordt de film vertoond tijdens het IDFA in November in de categorie Best of the Fest en zal KRO-NCRV-BodiTV de film uitzenden.

De korte Silent Snow film vooraf

De omroep programmeert vooraf aan Silent Land de nooit eerder in Nederland uitgezonden korte film 14 min. Silent Snow. Het blijkt ook in theatervoorstellingen een ideale voorfilm waarin twee jonge meisjes hun zorgen over het klimaat en het milieu met ons delen. Deze 14 min film kreeg veel prijzen op internationale festivals. Trailer van de korte film op http://www.silentsnow.org/en/sd-synopsis


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = verplicht veld