Jan van den Berg en stichting the green can


Nieuws

Eerste Film en Food vertoningen

| Silent Land

Met de eerste 11 film vertoningen en meer dan duizend bezoekers hadden we een goed start. Ook het gebruik van 14 min. Silent Snow film werkte uitstekend. En het gaf de bioscopen en restaurants de kans hun producten te laten proeven.

Link naar de eerste 5 recepten en interviews met 3 koks

De korte Silent Snow film vooraf.

We voorprogrammeren de nooit eerder in Nederland uitgezonden 14 min. film Silent Snow. Een ideale voorfilm waarin twee jonge meisjes hun zorgen over het klimaat en het milieu met de kijker delen. Deze film kreeg veel prijzen op internationale festivals. Trailer op http://www.silentsnow.org/en/sd-synopsis

11 oktober, wereldpremière en lancering van film en food

Na de staande ovatie in een afgeladen Tuschinski gingen na de vele interessante en vrolijke ontmoetingen de bezoekers naar huis met het unieke receptenboekje. Daarin staan de eerste 16 recepten van top koks in Nederland, die een hommage brengen aan de kleinschalige boeren in de film. Je kunt het uitklappen, rechtop zetten en direct gebruiken.

Wat zou het effect zijn van deze kookstandaardjes? Zou het meer mensen naar de bioscoop brengen? Zou de boodschap duidelijker worden? Zouden mensen beter en bewuster gaan eten? De kracht van de boeren in Silent Land vinden ze in de lokale markt. Hun producten zijn ecologischer , lekkerder en beter voor het klimaat. Voor meer sfeerimpressie van de première, klik hier.

Een ding werd ons duidelijk: de voorstellingen met een inleiding door een kok en het proeven van lekkere hapjes werden beter bezocht dan de voorstellingen waar we dat niet deden en alleen pers en sociale media het werk moesten doen.

12 oktober in Utrecht

Petit restaurant Héron en Filmtheater ’t Hoogt

De eerste echte Film en Food voorstelling. Flavieke de Koninck programmeerde onze film 3 weken, ze deed mee aan de discussies en wij ontmoetten – velen van ons studeren of studeerden hier – veel bekenden.

Joyce Bielderman en Victor de Plukker verzorgden de hapjes. Hun restaurant is op loop afstand van het theater en ze presenteerden een heerlijke pied de cochon, een gerecht volgens het ‘eerste kwartier’ waarbij niets van het voedsel verloren gaat.

13 oktober in Wageningen

Heerenstraat Theater en food community Lazuur

Een dag later stond na de film Anadya Wouters van Lazuur met een lekkere runderstoofpot met pruimensaus achter de bar. Ze vertelde hoe haar recepten ontstaan uit een samenwerking met locale producenten.

14 oktober in Den Haag

Filmhuis Den Haag en het Monsanto Tribunaal

Tijdens het Monsanto Tribunaal in Den Haag zorgden we voor een discussie over voedsel – na de voorstelling in het uitverkochte filmhuis – met Vandana Shiva (ambassadeur voor de kleine boeren in de wereld), Maurits Groen (ambassadeur voor onze film) en de vele deskundigen in de zaal.

Op de foto: Tjerk Dalhuisen (Monsanto Tribunaal), producer Laura Reijnders, Maurits Groen, Vandana Shiva, Jan van den Berg en hoofdrolspeelster Seng Channeang.

Meer foto’s van Luisa Machacon en het verhaal van Laura Reijnders leest u in het verslag.

Er was die avond geen tijd voor lekker hapjes, maar we hebben filmprogrammeur Leendert de Jong beloofd in 2017 met een top kok uit Den Haag voor een tweede uitverkochte voorstelling naar zijn theater terug te komen.

2 november in Bussum

Filmhuis Bussum en restaurant Het Arsenaal

Tijdens de Fairtrade week organiseerde Filmhuis Bussum met een aantal betrokken organisaties een discussie rond de film onder leiding van vroege vogels verslaggever Henny Radstaak. Daarna waren er heerlijke hapjes van Raoul Badal, chef kok van het dichtbijgelegen Restaurant Het Arsenaal.

Petra Olgers, een van de organisatoren: “de prachtige filmbeelden, het evenwichtige verhaal en jullie aanvullingen en commentaar, en ook de after party met de ‘Fight for Fair Food-proeverij’ in het filmhuis café, maakten de avond tot een succes.”

Landroofdeskundige Marita Hutjes, campagneleider bij Oxfam Novib, prees Jan van den Berg voor zijn evenwichtige film en legde uit dat de landrechtenproblematiek voor ons vaak onzichtbaar blijft. “In bepaalde landen worden producten als suiker, soya en palmolie verbouwd op land dat onrechtmatig is verkregen. Bij een glas cola of een boterham met hagelslag spelen óók landrechten een rol. Hier volgt het verslag.

Zie de volledige fotoreportage van Andrea Bartosova op de facebook pagina van Fairtrade Gooise Meren.

 

18 november, Filmhuis Breda en Chicken Amok

Film programmeur Chiel Rottier had Silent Land in Tuschinski gezien en wilde de film graag dit jaar al in zijn nieuwe theater draaien. Vrijwilligers van het filmhuis restaurant maakten een uitstekende Chicken Amok, het recept van Seng Channeang en de eerste Cambodjaanse bijdrage aan het Film en Food programma.

Seng Channeang: voorbereidingen in Cambodia.

13 november, filmtheater De Gigant, Apeldoorn

Het Nonnetje in Harderwijk moest afzeggen en daardoor weinig bezoekers. We beloofden versterkt met Restaurant Het Nonnetje terug te komen.

6 november, Film / toneelschuur Haarlem

Sabien Bosman van restaurant Staal moest zich ook op het laatste moment afmelden maar er waren toch heel wat mensen gekomen. Die waren blij met het receptenboek en hier beloofden we filmprogrammeur Jan Uttien met Restaurant Staal terug te komen.

26 maart 2017: Filmhuis Maastricht en restaurant Bijzonder

Een prachtig nieuw theater en een volle zaal dankzij de samenwerking met restaurant, slow food en gedeelde weelde. De discussies gingen later nog lang door tot op het terras.

Tweede voorstelling volgt

Mensen waren erg enthousiast en er komt nog een tweede voorstelling met Engelse titels voor mensen uit Luik, Aken en de vele buitenlandse studenten van de campus.

13 mei 2017: Driebergen, Het Haagje en een biologisch restaurant

Tijdens een elfde en voorlopig laatste voorstelling voor de zomer van 2017 zullen biologisch georiënteerde bezoekers van ‘Voedsel anders’ ideeën uitwisselen met vertegenwoordigers van de universiteit Wageningen met een andere visie. Het belooft een boeiende discussie te worden.

Film en Food

Bezoekers zijn onder de indruk van het verhaal van de jonge hoofdpersoon en de pogingen haar dromen te realiseren. Kijkers begrijpen ‘dat er hard gewerkt moet worden voor veel kleine stapjes’. Antagonist Chairman Mong Reththy heeft het overigens over miljoenen stappen. Seng Channeang relativeert dat met een citaat van Neil Armstrong na zijn landing op de maan: ‘it’s a small step for a man, but a giant step for mankind’.

Iedereen begrijpt de gedachte, dat er ruimte moet zijn voor kleine boerenbedrijven, de film stimuleert andere initiatieven en het boekje heeft in elk geval al veel mensen lekker doen eten. We gaan zeker door met de volgende dertig vertoningen vanaf juni en kijken uit naar de discussies, de lekker hapjes en de afronding tijdens het Nederlands Film Festival in oktober. Dan gaan de Gouden Buffels naar de beste en meest nabije koks die aan het programma meedoen.


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = verplicht veld