Een film project van drsfilm en stichting the green can


Nieuws
silentland_feature_image

De regisseur blogt: slow food and film

| Silent Land

In mijn film Silent Land vecht Moon, een jonge moeder in Cambodja, voor het recht haar eigen duurzame rijst en groente te blijven verbouwen. Ze woont vlakbij de tempels van Angkor Wat, elk jaar bezocht door miljoenen toeristen bezoeken die geen weet van wat er in dorpen achter die tempels gebeurt.

De zoete Europese markt.

‘Bloedsuiker’ noemt de lokale bevolking het. Het succes van de suiker industrie is gebouwd op land dat hen toebehoort. Maar landrechten kwamen onder het bewind van Pol Pot allemaal aan de staat.

Het verzet van de kleine boeren

Overal in de wereld delft duurzame landbouw het onderspit tegen grootschalige bedrijven die het met het milieu minder nauw nemen. Activisten , politici en wetenschappers als Vandana Shiva en Olivier de Schutter voeren strijd tegen grootschalige denkers als Louise Fresco, voorzitter van de universiteit Wageningen.

In Silent Land volgen we Moon en haar mede dorpsbewoners vier jaar lang in hun verzet tegen de oprukkende plantages. We zijn er bij als ze trouwt, zwanger haar rijst oogst (waar ze veel te weinig voor krijgt) en als ze haar dochter ‘Reaksa’ noemt: ‘zij die verenigt’.

De film en Monsanto

Vanaf de première op 11 oktober in Tuschinski, Amsterdam, zijn er debatten met belanghebbenden. In Utrecht (12-10), Wageningen (13-10) en Den Haag (14-10) komen activisten als Vandana Shiva in actie die naar Nederland komen voor het Monsanto Tribunaal dat in Den Haag plaats vindt van 14 – 16 oktober. ‘This chemical-intensive form of production pollutes the environment, accelerates biodiversity loss, and massively contributes to global warming

De film en slow food

Na die week zullen lokale koks, wild plukkers en restaurants die debatten op verassende wijze overnemen. In elke stad waar hij draait wordt de film ingeleid door een duurzaam initiatief. Er wordt dan een uniek recept gemaakt dat speciaal voor Silent Land gemaakt wordt. De bezoekers krijgen na afloop een map met foto’s en verhalen van de al gemaakte recepten. Een jury zal eind van het jaar de winnaar bekend maken.

Samen met Will Jansen, Bouillon!, en de per stad wisselde teams kijken we uit naar deze unieke samenwerking tussen Slow Food en Slow Film,

Jan van den Berg, september ’16


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = required field