Jan van den Berg en stichting the green can


Nieuws

Eerste school vertoning Silent Land maakt veel indruk

| Silent Land

‘Normaal ben ik een grappenmaker, maar hier ben ik wel even stil van’, zegt scholier Gust van UniC. Vandaag sluit zijn klas de lesmodule Silent Land af met het bekijken van de film ‘When Elephants Dance’ met aansluitend een debat. Het project Silent Land wil leerlingen bewustmaken van landroof en voedselproblematiek. Uit de reacties van scholieren blijkt dat de missie is geslaagd: ‘Het is belangrijk dat we meer geïnformeerd worden waar iets vandaan komt.’

Twee weken lang werkten de 5 VWO leerlingen van de school UniC in Utrecht voor de vakken Aardrijkskunde en Biologie aan de lesmodule Silent Land over landroof. Het project is opgepakt door de twee enthousiaste docentes Tessa van Stek en Hanneke de Graaff. De module behandelt leerstof over bijvoorbeeld ecosystemen en bio-diversiteit. Daarnaast kijkt de module ook welke bedrijven en partijen er betrokken zijn bij het beschermen en bedreigen hiervan, en naar campagnes die consumenten bewust willen maken.

In de afsluitende bijeenkomst kruipen teams van scholieren in de rol van 6 verschillende stakeholders: (1) multinationals, (2) boeren, (3) regering, (4) jonge ondernemers, (5) jongeren in Utrecht tegen en (6) jongeren in Utrecht voor landroof. In deze rol pleitten zij bijvoorbeeld als boer tegenover de regering dat er duidelijke regels moeten komen over landbezit en handel. In de rol als multinational geven ze vol vetrouwen aan dat hun projecten meer baanzekerheid en ontwikkeling brengen voor de boeren. Aan het eind van het debat stapten leerlingen uit hun rol en in hun eigen positie. De meeste leerlingen kiezen de positie als jongeren in Utrecht tegen landroof. Ze geven daarbij aan dat ze beter geïnformeerd willen worden en dat ze behoefte hebben aan meer campagnes zoals Behind the Brands die in de lesmodule werd gebruikt.

Aan het eind praten initiatiefnemers Jan van den Berg en Laura Reijnders na met wat leerlingen. Uit de gesprekken blijkt dat de lesmodule en film de meeste leerlingen aan hebben gezet tot verder denkwerk over landroof en voedsel. “Ik vond de film best heftig, omdat ik niets van het onderwerp af weet. De beelden en interviews met lokale bewoners vond ik confronterend. In Nederland kan ik er niet zoveel aan doen, maar ik ga er wel op letten en over nadenken. Jongeren kunnen bijvoorbeeld twitter en Facebook inzetten om hier meer bewust over te worden.”

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Oxfam GROW fonds, VO-Content, In Actie, UniC en drsFILM.


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = verplicht veld