Een film project van drsfilm en stichting the green can


De film

Silent Land: the fight for fair food

Bunsan & Moon

Seng Channeang werd als jong meisje door haar ouders uitgehuwelijkt. Ze wist de eerste dag, halverwege de ceremonies, te ontsnappen. Daarna hield ze zich, ver van het dorp, met allerlei baantjes in leven:. “Ik leerde door hard werken voor mezelf op te komen”, zegt ze.

We ontmoetten Moon vier jaar geleden. Ze stond op het punt opnieuw te trouwen, nu met de liefde van haar leven. Ze leerde Bunsan kennen op haar werk, in een smerig kledingatelier in Phnom Penh. Ze heeft nog steeds last met ademhalen door het gif dat ze daar moest gebruiken.

Maar ze leerde er wel Bunsan kennen. Hij werd als klein jongetje door zijn ouders naar een Boeddhistisch klooster gebracht , verbleef daar dertien jaar en moest werken voor het klooster en kwam zo in het kleding atelier terecht.

optocht klein_16x7

Om de schande van haar vlucht uit het vorige huwelijk goed te maken moeten ze nu in het dorp trouwen volgens de Cambodjaanse rituelen. Ze lenen van alle vrienden geld om dat te kunnen doen. Met een prachtige bruiloft werd het verleden afgesloten.

Moon ziet hoe in haar land een kleine elite alle macht heeft en winst maakt met de illegale verkoop van grond, het verjagen van de erop wonende boeren en het vergiftigen van het land met suikerplantages. Moon wil haar eigen organische rijst blijven verbouwen, zoals ze altijd gedroomd heeft. Daarom probeert ze met een aantal boeren samen te werken tegen de grootgrondbezitters.

We hebben Moon vier jaar gevolgd en waren er bij toen ze trouwde met Bunsan, de liefde van haar leven. Ook toen ze hoogzwanger haar rijst oogstte en we vierden en de eerste verjaardag van haar dochter die ze Reaksa genoemd heeft, ‘zij die verenigt’.

 

Antagonist Mong Reththy

Moon’s tegenspeler in de film is His Excellency Mong Reththy, een van de rijkste mannen van het land. In de vorige eeuw, toen het moordende regime van Pol Pot miljoenen mensen de dood in joeg, vervielen alle landrechten aan de staat. Voor mensen als Mong Reththy was het daarna makkelijk grootgrondbezitter te worden.

interview

Moon raapt op een gegeven moment de moed bij elkaar en gaat langs bij Chairman Mong Reththy. Ze vraagt hem advies voor het oplossen van de problemen in haar dorp en de moeizame pogingen tot het exporteren van hun rijst. Hij ontraadt haar dat, want hij zal sowieso alle rijst van de kleine boeren opkopen voor zijn varkens. Voor Moon is dat een extra reden door te gaan met haar plannen.

Moon tijdens een interview met H.E. Mong Reththy voor de Phnom Penh radio.

Moon kon vroeger niet naar school, want voor de opleiding van zijn dochters had haar vader, een eenvoudige rijstboer en fietsenmaker, geen geld. Nu volgt ze avondschool, verzamelt via haar leraar juridische adviezen – die haar niet vrolijk stemmen – en start met een paar andere boeren in haar dorp de coöperatie.

Aan het eind van de film viert zij de eerste verjaardag van haar dochter, een belangrijk moment als de kinderziektes zijn overwonnen. Monniken zetten het feest luister bij en zwaaien haar dochter met hun wijwaterkwasten nat. Iedereen wenst de kleine Reaksa rijkdom, schoonheid en een paar goede hersenen. Moon’s droom is dat haar dochter rechten studeert en op zal nemen voor de arme boeren in Cambodja.

De film is een vervolg op Silent Snow, die al 25 prijzen kreeg op Int. Film Festivals.


Silent Land nieuwsbrief

Meld je aan
* = required field